söndag 30 november 2008

Enkel dörrdekoration


Jätte lätt dörrdekoration är att böja till som förslag björkkvistar i t.ex. ett hjärta som här. Denna sitter på vårt trädgårdshus. Ännu finare skulle vara att använda kornell som har rödfärgade kvistar men jag fick inte fatt i denna typ av buske.

En hemsnickrad dörr

I samband med att vi täckte över del av altanen med tak stängde vi igen entrén från framsidan med en dörr för att få det mer ombonat. Vi ritade modellen själva och till grund hade vi en innerdörr som vi klädde med panel och sågade ut formen upptill. Fönstret gjordes med hjälp av två rund glasrutor som vi beställde hos glasmästaren.

fredag 28 november 2008

Kalasmat till fåglarna


Yngsta sonen, "Lilla O" hade pysslat på scouterna och kom hem med present till fåglarna. Dra igenom ett snöre genom hålet på en lerkruka. Täck hålet i krukan med folie, fyll på med fågelmat till bredden, smält kokosfett, låt det stelna och häng upp till fåglarna.

onsdag 26 november 2008

En klädkammare förvandlas till gästtoalett


Vi hade en väldigt praktisk klädkammare precis i anslutning till entrén men vi fick helt enkelt offra den då det behövdes plats för en ny toalett när vi tog bort badrummet från vardagsrummsdelen. Det fanns ett badrum på nedre våningen precis under så det var lätt att ansluta avlopp och vatten. Idag tror alla att gästtoaletten alltid funnits i huset - den har sin naturliga plats.

Några dagar kvar till advent


Jag har tjuvstartat lite och varje dag denna vecka har någon liten advents detalj kommit fram. Idag köpte jag en jätte fin amaryllis stjälk som nu pryder fönsterbrädan. Jag vill inte ha för mycket julpynt, bara lite grann lite här och där så tycker jag att det blir som allra bäst.

tisdag 25 november 2008

Vardagsrummet, en stor utmaning



Vardagsrummet var en stor utmaning. Två sovrum skulle nu bli del av vardagsrummet vilket innebar att fönster fick bytas ut och ersattes med stora rutor. Ett badrum var placerat mitt i rummet och när detta togs bort fick vi plugga igen avlopp och dra om rörinstallationer. Ett av sovrummen blev "bibliotek" ett mindre rum till vänster på bilden. Taket lades inte om förrän nu i somras och vi satte ohyvlad råspont som vi vitlaserade innan det sattes upp. Det ger en lite "rough" känsla och jag tycker att det blev riktigt bra. Golven är lönn parkett. På sikt skulle jag vilja byta ut det till breda tiljor i oljad eller såpad furu men det ligger på framtiden. Jag kommer att återkomma till historien kring spiskaminen.

Det vankas kalas...


Jag vill slå ett slag i saken för riktiga inbjudningskort när du bjuder till fest. Med risk för att låta som en variant av fantastiska Martha Stewart så tipsar jag om att ha en pyssellåda med färgade pennor, olika papper, fina bilder, glitter och stickers att ta fram när det är dags för att bjuda in till fest. Fram för de gamla traditionerna med skriftliga inbjudningar per post! Jag tror att det gör fler än mig glad att hitta dessa i brevlådan tillsammans med all reklam och bruna kuvert.

måndag 24 november 2008

En ny altan


Första sommaren i nya huset ville vi bygga ny altan ut mot vattnet. Huset hade tidigare en mindre balkong och den förlängde vi med en ny del utmed hela kortsidan och med entré till altanen från framsidan. Flera år senare, när hunden anlände till vår familj, byggde vi ett tak över en del med glasrutor för att få både vind- och solskydd. Vi hade först hunden som förevändning till detta bygge då vi trodde att hunden ville ligga under tak när den var ute (!!??). Det visade sig senare att hunden inte ville ligga utomhus alls men taket blev riktigt bra så vi är ändå glada och nöjda att det blev av.

Blommor är viktigt!


Färska blommor är viktigt i vårt hem och speciellt nu när snötäcket ligger tjockt utanför fönstret. Till julen vill jag främst ha vita blommor som jag helst sätter ihop i arrangemang i olika byttor. Till hjälp tar jag mossor och andra saker som jag hittat utomhus. Till arrangemangen i silverbyttorna har jag trätt pärlor på en tunn ståltråd som jag lindar runt stammen eller arrangerar på mossan som en extra finess.

söndag 23 november 2008

Huset i original - var skulle vi börja??


Den 1 november 1998 fick vi tillträde till vårt nya hus och vi hade tur och fick vi tag i hantverkare som kunde ta tag i det värsta innan vi flyttade in. Vi började med att riva väggen mellan kök och vardagsrum och byggde upp en bardisk. Vi rev även ut väggar mellan de två sovrummen i entréplan så att ny planlösning blev kök, matsal och vardagsrumsdel. Vi lade träparkett i hela huset och tapetserade väggarna i de sovrum som vi skulle använda samt i entréplanet. Den 1 december flyttade vi in och tack och lov blir man hemmablind ganska snabbt för det återstod en hel del och "att göra listan" var milslång....

Snön är här

Snön yrde när vi vaknade upp i morse och det var riktigt trevligt att få tända upp en brasa till frukosten. Det ryktas om storm till kvällen så bäst att se till att vinterdäcken åker på båda bilarna idag. Ha en härlig söndag!

Välkommen!!

I December 1998 lämnade vi vårt lättsamma husliv i radhusområdet till ett slitet modulhus i färgerna orange, avokadogrönt och mörkbrunt. Huset hade en mycket annorlunda planlösning, byggt i sutteräng med kök, ett minimalt vardagsrum samt två sovrum på entréplan och tre sovrum samt gillestuga i källarplanet. Det var verkligen inte vårt drömhus (vi vågade knappt visa upp vad vi köpt) men läget - det var fantastiskt!! Utanför fönstret hade vi en vy över en havsvik, en dal med på den tiden små sommarstugor, mycket grönska och massor av himmel.

Vi resonerade som så, skulle vi få möjlighet att bo med detta läge, då måste vi våga för att vinna. Hade vi då vetat att projektet efter tio år fortfarande saknade ett badrum och att trädgården hade flera återstående projekt vet jag inte om vi hade vågat. Idag när vi tittar på resultatet är vi både tacksamma och glada av vi tordes och att vi faktiskt kämpade på. Trots att det fortfarande ständigt dyker upp nya idéer och så har vi i grunden ett hem som är anpassat efter vår familj, där vi alla trivs och känner oss riktigt hemma. Hoppas att jag kan inspirera även andra att våga och hålla ut när det känns som värst. Välkomna till min blogg!

Hälsningar Catharina