måndag 27 juli 2009

Grovstädning



Här har det städats och i år var vi ruskigt ambitiösa. Alla mattorna i vardagsrummet har tagits ut och samtidigt passade vi på att måla en del av väggen som vi inte orkade med förra året. Med åren blir väggarna smutsvita och det blir en jätte stor skillnad att måla om ett nytt lager färg. Överdragen till stolarna är tvättade, gardinerna nertagna och sofforna dammsugna. Man blir lite häpen när det är ett helt sandtag som rinner ut ur mattorna trots att de dammsugs kontinuerligt, äckligt!! Men nu är det rent och fint men maken och jag är helt slut, men det var det värt.

fredag 24 juli 2009

Skam den som ger sig

Blir man inte avundsjuk på alla som kommer hem med svampkorgarna fulla! Jag är verkligen inte en av dem, trots att jag försöker och försöker men idag är jag dock nöjd. Kan inte säga att vi gick ut i skogen och med lätthet hämtade hem vår nästan fulla korg med kantareller, det tog 2 timmar och vi kröp under granar och gick i mycket svår terräng MEN vi hittade i allafall kantareller!! Egen plockad svamp smakar så mycket bättre än köpesvamp, så är det bara!!

onsdag 22 juli 2009

Väderväxling


Vädret växlar snabbt på sjön, det fick vi uppleva igår! Vi åkte ut och hittade en fantastisk egen ö där vi badade och åt en god lunch. Jag och mellan sonen hade besökt en arabisk affär och kom hem med mängder av goda Kalamata oliver, fetaost, pitabröd etc. som blev en perfekt picknick lunch. På vägen hem tog det inte mer än ett par minuter innan himlen var alldeles svart och vi övervägde att söka skydd. Nu gick det dock bra, vi for hem i regnet, tack och lov utan åska och var ändå nöjda med dagen.

söndag 19 juli 2009

Stugliv





Nu har vi levt stugliv i en vecka och har haft det fullkomligt underbart! Vädret har visat sig från sin absolut bästa sida och vi har inte gjort annat än badat oräkneligt antal gånger, läst och lyssnat på sommarprogrammen på radio, cyklat och promenerat och bara "varit" i en hel vecka. Det härliga med den här stugan som funnits inom makens släkt sedan 50-talet är att den är bevarad så att det känns som tiden stått still och det finns inga som helst ambitioner att hitta förbättringar och nya lösningar så hjärnan får totalvila helt och hållet - välbehövligt! Utvilade och nöjda kom vi hem idag vilket också var skönt och nu har trädgården fullkomligt exploderat och bären är färdiga för plockning. Nästa vecka blir det dags för syltning och saftning.

onsdag 15 juli 2009

Med enkla medel....


Man blir så nöjd när man med väldigt enkla medel och till ingen kostnad kan göra en stor förändring. Mina gamla stolar som vi har i badrummet mer som dekoration hade fått blöta handdukar på stolsitsen som färgat tyget men med lite nytt tyg blev de som nya. Jag skulle inte klara mig utan min häftmaskin :-)

Blåbärsäsong

Nu har semesterlunken börjat infinna sig, äntligen!! Idag har vi varit ute i skogen och plockat stora, mumsiga blåbär och till kvällen blir det blåbärspaj med vaniljglass! Man blir lite förvånad att inte fler ger sig ut i skogarna och hämtar hem allt gott som finns där. Ha en härlig dag i solskenet!!

måndag 13 juli 2009

Ny lay-out & all-time high!!

Tack vare min duktiga stora son har jag fått en 3-kolumners blogg!! Han är fantastiskt. Måste bara få ordning på typsnitt etc. som blev utbytta när vi ändrade lay-outen. Igår hade jag all-time-high här på bloggen och jag blir så glad och samtidigt väldigt nyfiken på vilka är ni där ute. Ca 125 personer har läst mina små inlägg den sista veckan (!!) Det är väl inte blogg rekord generellt :-) men för mig är det jätte många. Speciellt nyfiken blir man på er ute i världen. Vem är du i Argentina, England eller Tjeckien ?? Jag är i alla fall jätte glad åt alla besök, vare sig det är från näst gårds eller från fjärran land. Tusen tack!!

Fönstren klara!!

Bild lånad från Coastal Living
Sådär, nu börjar TV-rummet närma sig klart och det är dags att plocka in färgburkarna, skönt! Rummet är nu bländande vitt, både väggar och fönsterkarmar, passade även på att stryka på ett nytt lager på det redan vitmålade gamla skrivbordet som stod lämnat i vårt garage när vi flyttade in. Nu ska jag bara tvätta gardinerna och stryka de riktigt fina så blir det pricken över i. Undrar om rummet på bilden är ett tornrum eller ett burspråk? Här skulle man trivas bra :-) Ha en härlig måndag!!

söndag 12 juli 2009

Kojor


Bild lånad från blueforest.com
Alla barn älskar kojor! Vi har pratat om att bygga en trädkoja till yngsta sonen men trots dåligt samvete har det uppdraget inte hamnat först på prioriteringen. Idag kände jag dock att något måste ske! Det blev ingen trädkoja men dock en riktigt fin lövkoja under en gran. Efter att igår gått med röjsågen fanns det gott om grenar med både barr och löv som blev en riktigt tät och fin koja. Fler fina kojor hittar ni här.

lördag 11 juli 2009

Jobbardag

Idag har det varit full fart här i huset och i princip alla har bidragit. TV-rummet och nedre hallen blev färdigmålad, garagedörrarna har fått sitt sista lager färg, vi har spacklat fönsterbrädorna i TV-rummet, trimmern har gått varm i trädgården, en ny fågelholk har målats och satts upp och jag har startat projektet "nya gardiner" i vardagsrummet. Efter att ha bott på hotell och sett deras fina gardinarrangemang sattes min egen plan i verket och Hemtex har fått beställa takskenor som ska löpa längst hela långväggen i vardagsrummet, det kommer att bli jätte bra!! Skenorna var väldigt prisvärda, inte alls så dyra som jag trott men gardinerna är den dyra kostnaden. Eftersom den här tanken har legat och grott så länge har gardinjakten pågått ett tag och igår hittade jag en lösning och lyckades få tag i 10 färdigsydda längder till extrapris så jag gjorde ett riktigt fynd!

fredag 10 juli 2009

Strandliv



Vi har varit iväg på en minisemester och bott på SPA-hotell i en liten sommar ort i Baltikum där tiden stått still i många år. Den lilla orten var full med ljuvliga, små pittoreska hus med mycket snickarglädje som under senare år blivit renoverade till små pärlor i pastelliga färger. Vi har under senare år besökt en hel del klassiska badorter i både Frankrike, Tyskland, Polen och Baltikum och jag vet inte varför jag trivs så bra i dessa lummiga miljöer med de fina husen där unga och gamla umgås både på stranden eller på de små restaurangerna till långt in på småkvällarna. Det är verkligen en miljö som jag uppskattar.

måndag 6 juli 2009

Årets fläderblomsaft



Ingen sommar utan egen fläderblomsaft och årets saft blev riktigt bra. Ibland känner man att citronsyran tränger igenom i smaken men inte i år! En hel mängd flaskor blev det också så nu har vi så vi klarar oss ett tag. Funderar på att komplettera med citronsaft också. De hade ett recept i söndagens Svenskan som lät bra: Receptet heter "Moster Esters citrondricka: 2 ekologiska citroner, 25 g citronsyra, 5 dl socker och 1 liter kokande vatten. Tvätta citronerna och skiva tunt. Lägg citronskivor, citronsyra och socker, lägg i en kastrull och slå på kokande vatten. Låt svalna och låt stå på en sval plats i ett dygn. Sila av citronerna och häll upp få flaska, klart!!

Från och med idag har jag S E M E S T E R !!!! Känns helt galet och alldeles konstigt men det är ljuvligt. Nu lägger jag jobbet bakom mig för en lång tid framåt.

söndag 5 juli 2009

Marktäckare

Bild lånad från alltomtradgard.se
Marktäckare är hemligheten till fina rabatter. De här tipsen kommer från Agneta Ullenius, trädgårdsexpert i Svenskan som i övrigt har en jätte bra trädgårdssite på SvD.se/tradgard.
Jag listar de här så att jag inte glömmer bort när det är dags att komplettera i mina rabatter.

Flocknäva – idealisk, kväver allt ogräs. Vackert bladverk, snabbväxande, ca 35 cm hög, lämplig både i skugga och sol. Små rosa eller vita blommor på våren. Klarar sig utan större skötsel, höststäda inte utan låt den vara i fred.

Hasselört – vintergrön, decimeterhög med mörkgröna, glänsande blad. Bäst i halvskugga och skugga. Etablerar sig långsamt men efter fyra–fem år sprider den sig desto snabbare och kräver mycket lite skötsel.

Röd sockblomma – idealisk under träd och buskar i skuggigt läge. Rödgröna blad, ca 30 cm hög. Små klockliknande röda blommor på våren. Mycket lättodlad, sköter sig i stort sett själv när den har vuxit till sig.

Grönlandsfingerört – marktäckande buske i potentillasläktet med sortnamnet ’Nuuk’. Fint, flikigt bladverk, små stjärnliknande blommor på våren. Perfekt som mattbildande kantväxt längs skuggiga gångar.

Klätterhortensia – inte så vanlig som marktäckare, men perfekt på stora ytor eller i en brant slänt tillsammans med högre solitärbuskar som kornell och vingad benved. Behöver inget stöd, men växer långsamt i början.

Jättedaggkåpa – snygg kantväxt mot plattor men mindre lämpad vid gräsmatta. Stora blågröna blad och massor av limefärgade små blommor som gärna lägger sig ner. Ca 35 cm hög, blir med tiden ganska stor och bör inte planteras alltför tätt.

Sedum – mycket lättodlad, för ett torrt och soligt läge. Gulblommande sorter som smaragdfetblad, gul fetknopp och gyllenfetblad ger fin kontrast mot en grusgång med barrväxter i bakgrunden. Blommar juni-september, 10-30 cm hög.

Storstädning

Sommaren är för oss ett tillfälle att fräscha upp, tvätta och städa huset. Vi tat ut alla mattor och piskar dem ordentligt, tvättar gardiner, fräschar upp målade väggar och paneler med ett nytt lager färg etc. Det känns så mycket lättare att göra det på sommaren än mitt i vintern. När allt detta är gjort efter semestern kan man möta hösten med frid :-) Idag satte jag igång med TV-rummet som blivit riktigt dammigt och ofräscht under vintern, mycket beroende på att vi har en varmluftspump som står och blåser hela vintern. Så idag plockades jalusingardinerna ner för att ställas i duschen och spola bort från allt damm. Färg är inhandlad för att rolla väggarna vita och fina igen och så ska jag också måla fönsterkarmarna på nytt. De målades för ca 10 år sedan och behöver ses över. Sådär ja, nu måste jag dra igång - idag är en perfekt dag för detta!

Pilstaket

Jag har gjort ett litet experiment och jag tror faktiskt att det är lyckosamt. Såg i en inredningstidning en trädgård där de flätat pilkvistar runt vanliga trädgårdspålar som man köper i byggvaruhuset. Vi hade ett gäng kvar stående i garaget till ingen nytta så jag införskaffade pil som köps buntvis och påbörjade ett staket runt vår garageuppfart. Tror att det skulle vara fint att skilja uppfarten mot själva trädgårdsdelen och denna typ av staket matchar gärdsgården. Fick beröm från grannarna så jag tror att jag fortsätter min flätning nu i sommar.

lördag 4 juli 2009

Dutta & pyssla....

En del växter är extra krävande, man pysslar, vattnar och planterar om men de bara surar. Ett sådant exempel är mitt fikonträd som var så fint när jag köpte det för bara någon månad sedan. Jag har planterat om, det har stått solig och i lä men det bara tappar blad, hela tiden. Nu är det itne mycket kvar och det har fått flytta in i trädgårdshuset där det i värmen är nästan tropiskt nu och tänk, där trivs det mycket bättre. I alla fall har det slutat att tappa blad. Änglatrumpeten är också lite tjurig så den får stå där bredvid som sällskap än så länge.

Mysteriet med plommonträdet

När vår yngsta son döptes för 8 år sedan fick han ett plommonträd som har trivts mycket bra i vår trädgård. Det har växt och frodats men det trista och märkliga har varit att det inte har kommit ett enda plommon i detta träd! Ett år ägnade jag mig t.o.m. åt att gå runt med pensel och göra binas jobb och penslade blomma efter blomma.... Det hjälpte inte heller. Förra året tog jag till råd och kontaktade en trädgårdsmästare som hade ett snabbt svar på mysteriet: - Ditt träd är ett hon-träd du måste ha en partner till det !!??? Först trodde jag verkligen att hon försökte grundlura mig men hon hade snabbt ett nytt träd framme som skulle matcha mitt träd. Omöjligt tänkte jag men köpte självklart trädet, planterade det och förstår ni att jag inte trodde mina ögon när det i år kommit små, små kart i det första trädet! Det är nästan så man blir tårögd. Nu ska jag vårda mina små 10 kart, fler är det inte, men det äri alla fall en början. Naturen är fantastisk!!